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Id: ET1-6501 IBECS-Express
Autor: Bajana, Stephany; Beltrán, Tanya; Penafiel, Daniela.
Título: Educación nutricional durante la alimentación enteral en domicilio de un caso con Síndrome de Wolf Hirschhorn en Ecuador / Nutrition education during enteral feeding at home in a case of Wolf Hirschhorn in Ecuador
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;40(2):181-187, 2020. tab, graf.
Idioma: es.
doi: 10.12873/402penafiel.
Resumen: INTRODUCCIÓN: El Síndrome de Wolf Hirschhorn es un trastorno genético, que ocurre en 1 de cada 50000 nacidos vivos, producto de la deleción del brazo corto del cromosoma 4. Existe limitada información sobre el correcto manejo de alimentación enteral en pacientes domiciliados. OBJETIVOS: Evidenciar que el uso de educación nutricional para alimentación enteral diseñado específicamente para un paciente con Síndrome de Wolf Hirschhorn permite la mejora en su estado nutricional. MÉTODOS: Este artículo comprende la investigación realizada a una paciente adolescente género femenino, diagnosticada con el Síndrome de Wolf Hirschhorn con peso inicial de 25.8 kg, y talla de 134 cm. Historia clínica incluye trastorno de deglución, ausencia de reflejo de masticación, alimentación enteral vía gastrostomía, reflujo gastroesofágico, estreñimiento, ausencia de habilidades motrices, intelectuales y de lenguaje. Se realizó seguimiento de alimentación enteral por 8 semanas. RESULTADOS: Se encontró que la educación nutricional propicia mejora significativa del estado nutricional de pacientes con El Síndrome de Wolf Hirschhorn. Se logró aumento de peso corporal, pliegues bicipital y tricipital en 1 kg, 2 mm y 2.3 mm, respectivamente; y aumento de ingesta de micro y macronutrientes. DISCUSIÓN: Es imprescindible educar al personal encargado de alimentar a pacientes domiciliados con el Síndrome de Wolf Hirschhorn empleando una guía. CONCLUSIONES: La alimentación enteral en el paciente domiciliado fue exitosa usando la herramienta diseñada para el contexto específico

INTRODUCTION: Wolf Hirschhorn Syndrome is a genetic disorder, occurring in 1 in 50000 births, resulting from the deletion of the short arm of chromosome 4. There is limited information on the correct management of enteral feeding in home patients. OBJECTIVES: To evidence the contribution of using enteral nutrition education specifically designed for a patient with Wolf Hirschhorn Syndrome to the improvement of the nutritional status. METHODS: This research includes the follow up of a female adolescent, diagnosed with Wolf Hirschhorn Syndrome who had an initial body weight of 25.8 kg, and 134 cm of length. Medical history includes swallowing disorder, absence of chewing reflex, enteral feeding via gastrostomy, gastroesophageal reflux, constipation, absence of motor, intellectual and language skills. Enteral feeding was tracked for 8 weeks. RESULTS: We found that nutrition education promotes a significant improvement in the nutritional status of patients with Wolf Hirschhorn Syndrome. Body weight gain, bicipital and tricipital folds were increased by 1 kg, 2 mm and 2.3 mm, respectively; and also an increased intake of micro and macronutrients. DISCUSSION: It is essential to educate the staff in charge of feeding home patients with Wolf Hirschhorn Syndrome using a guide. CONCLUSIONS: Enteral feeding at home was successful using the designed tool for the specific context
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Id: ET1-6500 IBECS-Express
Autor: Yaguachi Alarcón, Ruth Adriana; Reyes López, Marieda Felisa; González Narváez, Mariela Alexandra; Poveda Loor, Carlos Luis.
Título: Patrones alimentarios, estilos de vida y composición corporal de estudiantes admitidos a la universidad / Food patterns, lifestyles and body composition of students admitted to the university
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;40(2):173-180, 2020. tab, graf.
Idioma: es.
doi: 10.12873/402yaguachi.
Resumen: INTRODUCCIÓN: Cuando el individuo ingresa a la educación superior afronta diversos cambios que pueden influir en la modificación de sus estilos de vida y afectar tanto su estado nutricional como de salud. OBJETIVO: Determinar los patrones alimentarios, estilos de vida y composición corporal que caracterizan a los estudiantes admitidos a la Universidad. Materiales y MÉTODOS: Se realizó un estudio descriptivo, transversal. Incluyó a 5358 estudiantes admitidos en la Escuela Superior Politécnica del Litoral entre el año 2014 al 2019. Los patrones alimentarios se identificaron mediante una encuesta validada de frecuencia de consumo de alimentos. Para conocer el estilo de vida se indagó sobre la realización de actividad física, consumo de alcohol y tabaco. Finalmente, la composición corporal se estableció a través de parámetros antropométricos como peso, talla, circunferencia cintura e indicadores como índice de masa corporal y porcentaje de grasa corporal. RESULTADOS: La muestra estuvo constituida por 3081 varones y 2277 mujeres que representaron al 57,5% y 42,5% respectivamente. La edad osciló entre 16 a 33 años. Los patrones alimentarios de los investigados se caracterizaron por un consumo recomendado de cereales (52,6%), carnes (52,8%), Por otra parte, las comidas rápidas (60.5%) y bebidas gaseosas (72,2%) se consumen con menor frecuencia. Finalmente, los lácteos (73,1%), verduras (70,6%) y frutas (76,3%) se ingieren en cantidades insuficientes. En el estilo de vida se pudo establecer que el mayor porcentaje de investigados no consumía bebidas alcohólicas (61,3%) ni fumaba (93,8%) y realizaba actividad física ligera (83,3%). Tanto el IMC como el porcentaje de grasa se encontraron dentro rangos normales. CONCLUSIONES: Los niveles de sobrepeso y obesidad en la población de estudio son inferiores a los reportados a nivel de Ecuador entre las edades de 19 a 29 años de edad, pudiendo aumentar su prevalencia en años posteriores al ingreso a la universidad

INTRODUCTION: When an individual enters higher education, it faces several changes that can influence the modification of his lifestyle and affect both his nutritional and health status. OBJECTIVE: Determine the eating patterns, lifestyles and body composition that characterize the students admitted to the University. MATERIALS AND METHODS: A descriptive, cross-sectional study was carried out. It included 5,358 students admitted to the Escuela Superior Politécnica del Litoral between 2014 and 2019. Eating patterns were identified through a validated food consumption frequency survey. In order to know the lifestyle, inquiries were made about physical activity, alcohol consumption and tobacco. Finally, body composition was established through anthropometric parameters such as weight, height, waist circumference, and indicators such as body mass index and percentage of body fat. RESULTS: The sample consisted of 3,081 men and 2,277 women, representing 57.5% and 42.5%, respectively. The age ranged from 16 to 33 years. The eating patterns of the investigated was characterized by a recommended consumption of cereals (52.6%), meats (52.8%). On the other hand, fast foods (60.5%) and soft drinks (72.2%) are consumed less frequently. Finally, dairy (73.1%), vegetables (70.6%) and fruit (76.3%) are consumed in insufficient quantities In lifestyle, it was established that the highest percentage of those investigated did not consume alcoholic beverages (61.3%) or smoke (93.8%) and did light physical activity (83.3%). Both BMI and percentage of fat were within normal ranges. CONCLUSIONS: The levels of overweight and obesity in the study population are lower than those reported at the Ecuador level between the ages of 20 to 29 years of age, and their prevalence may increase in years after admission to university
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Id: ET1-6499 IBECS-Express
Autor: Vilugrón, Fabiola; Fernández Elgueta, Nicole; Ramírez Espinosa, Camila; Donoso Flores, Javiera; Fuentes Donoso, Catalina.
Título: Consumo alimentario y cumplimiento de recomendaciones dietéticas en estudiantes que ingresan a la universidad / Food consumption and adherence to dietary recommendations for students entering university
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;40(2):165-172, 2020. tab, graf.
Idioma: es.
doi: 10.12873/402vilugron.
Resumen: INTRODUCCIÓN: Los jóvenes se consideran una población sana, sin embargo, los malos hábitos alimentarios podrían contribuir al aumento de enfermedades cardiometabólicas, discapacidad y muerte prematura. OBJETIVO: Identificar el consumo alimentario y cumplimiento de las recomendaciones dietéticas en estudiantes que ingresaron a una universidad estatal. MATERIALES Y MÉTODOS: Estudio de tipo descriptivo con diseño transversal en el que participaron estudiantes entre 17 y 24 años, que ingresaron a la Facultad de Ciencias de la Salud de una universidad estatal, quienes respondieron una encuesta de Tendencia de Consumo Cuantificado semanal auto administrada que consultó sobre el consumo de 89 alimentos y preparaciones. Para la evaluación antropométrica se midió el peso, la estatura y la circunferencia de cintura. Los datos fueron procesados con el programa SPSS V. 24. RESULTADOS: Participaron 139 jóvenes de 18.7 ± 1.1 años, 29.5% con exceso de peso. El consumo fue bajo en frutas y verduras, lácteos, legumbres, pescados y frutos secos, y alto en cereales blancos, carnes procesadas, comida chatarra, jugos, bebidas y alimentos azucarados. Sobre el 40% reportó un consumo excesivo de energía y macronutrientes, ácidos grasos saturados, vitaminas A, B1, B2, B3, B6, fósforo, hierro, sodio y yodo, mientras que el 30% presentó una ingesta deficiente en ácidos grasos poliinsaturados omega-3, omega-6, vitaminas B9 y C, calcio, potasio y fibra dietética. DISCUSIÓN: Investigaciones reportan que la alimentación de los estudiantes universitarios es poco variada y desequilibrada, excedida en proteínas y deficiente de calcio, hierro, vitamina A, ácidos grasos poliinsaturados omega-3, y fibra dietética. CONCLUSIONES: A pesar de la buena o excesiva ingesta en energía y macronutrientes, existe deficiencia en el consumo de ácidos grasos poliinsaturados, ciertas vitaminas, minerales y fibra dietética, y exceso en el consumo de nutrientes críticos, evidenciando la mala calidad de la dieta

INTRODUCTION: Young people are considered to be a healthy population; however, poor eating habits may contribute to increased cardiometabolic diseases, disability and premature death. Objetive. Identify food consumption and compliance with dietary recommendations in students who entered a state university. MATERIALS AND METHODS: A cross-sectional descriptive study involving 17-24-year-old students, who entered the Faculty of Health Sciences of a state university, who answered a self-administered weekly quantified consumption trend survey consulted on the consumption of 89 foods and preparations. For the anthropometric evaluation, weight, height and waist circumference were measured. The data were processed with the SPSS V. 24. RESULTS: 139 youths participated in 18.7 ± 1.1 years, 29.5% were overweight. Consumption was low in fruits and vegetables, dairy products, legumes, fish and nuts, and high in white cereals, processed meats, junk food, juices, beverages and sugary foods. Over 40% reported excessive intake of energy and macronutrients, saturated fatty acids, vitamins A, B1, B2, B3, B6, phosphorus, iron, sodium and iodine, while 30% had a deficient intake of polyunsaturated fatty acids Omega -3, Omega-6, vitamins B9 and C, calcium, potassium and dietary fiber. DISCUSSION: Research reports that college students are unhealthy and unbalanced, over-protein and deficient in calcium, iron, vitamin A, Omega-3 polyunsaturated fatty acids, and dietary fiber. CONCLUSIONS: In spite of good or excessive intake of energy and macronutrients, there is a deficiency in the consumption of polyunsaturated fatty acids, certain vitamins, minerals and dietary fiber, and excessive consumption of critical nutrients, evidencing the poor quality of the diet
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Id: ET1-6498 IBECS-Express
Autor: Guerra Bugueño, Emilio; Valdés Badilla, Pablo.
Título: Diferencias sobre variables de salud mental y físico-funcionales entre hombres y mujeres del primer centro de día referencial del adulto mayor de Chile / Differences on mental and physical-functional health variables between men and women of the first referential day center of the older adult of Chile
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;40(2):159-164, 2020. tab.
Idioma: es.
doi: 10.12873/402valdes.
Resumen: INTRODUCCIÓN: El proceso de envejecimiento afecta de distinta manera a hombres y mujeres, ya que existen factores biológicos, genéticos y fisiológicos que los diferencian. OBJETIVO: Determinar diferencias en memoria, fluidez fonética, orientación temporo-espacial, percepción de la calidad de vida y condición física entre hombres y mujeres que asisten al primer centro de día referencial del adulto mayor de Chile. MÉTODOS: Estudio no experimental, descriptivo-comparativo con enfoque cuantitativo y corte transversal que evaluó 30 adultos mayores (n=15 hombres: edad 76,5 años, peso corporal 72,6 kg, estatura bípeda 1,63 m e IMC 27,0 kg/m2; y n=15 mujeres: edad 76,2 años, peso corporal 72,1 kg, estatura bípeda 1,52 m e IMC 31,1 kg/m2). Las variables dependientes fueron obtenidas a través de la encuesta de memoria, fluidez fonética y orientación temporo-espacial (MEFO); la encuesta de percepción de la calidad de vida relacionada con la salud SF-36v.2; la batería Senior Fitness Test (condición física) y fuerza de prensión manual. Se realizaron comparaciones a través de las pruebas t de Student y U de Mann Whitney considerando un p < 0,05. RESULTADOS: Se aprecian diferencias estadísticamente significativas (p = 0,018) entre hombres y mujeres sólo en el puntaje total del MEFO, siendo las mujeres quienes presentan mayor deterioro cognitivo. No se reportaron diferencias significativas en el resto de las variables estudiadas. CONCLUSIONES: Las mujeres que asisten al primer centro de día referencial del adulto mayor de Chile presentan mayor deterioro cognitivo respecto a los hombres. Mientras que la percepción de la calidad de vida y condición física de hombres y mujeres es más baja que la señalada para su edad y sexo

INTRODUCTION: The aging process affects men and women differently, since there are biological, genetic and physiological factors that differentiate them. OBJECTIVE: To determine differences in memory, phonetic fluency, temporo-spatial orientation, perception of quality of life and physical fitness between men and women attending the first referential day center of the older adults of Chile. METHODS: Non-experimental, descriptive-comparative study with quantitative approach and cross-sectional cut that evaluated 30 older adults (n = 15 men: age 76.5 years, body weight 72.6 kg, bipedal height 1.63 m and BMI 27.0 kg/m2; and n = 15 women: age 76.2 years, body weight 72.1 kg, bipedal height 1.52 m and BMI 31.1 kg/m2). The dependent variables were obtained through the survey of memory, phonetic fluency and temporo-spatial orientation (MEFO); the health-related perception of quality of life SF-36v.2; the Senior Fitness Test (physical fitness) and grip strength. Comparisons were made through the Student t-test and Mann Whitney U test considering a p <0.05. RESULTS: Statistically significant differences (p = 0.018) can be seen between men and women only in the total MEFO score, with women having the greatest cognitive impairment. No significant differences were reported in the rest of the variables studied. CONCLUSIONS: Women who attend the first referential day center of the older adults of Chile have greater cognitive impairment compared to men. While the perception of quality of life and physical fitness of men and women is lower than that indicated for their age and sex
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Id: ET1-6497 IBECS-Express
Autor: Martínez Rodríguez, Tania Yadira; González Montoya, William; Atencio Altamiranda, Jean Carlos; Padilla Grau, Ilka Lucía; Machacón Pizarro, Stewart.
Título: Caracterización del uso de terapias complementarias y alternativas relacionadas con la alimentación en pacientes oncológicos de un centro hospitalario de Cartagena, Colombia / Characterization of the use of complementary and alternative therapies related to feeding in oncological patients of a hospital in Cartagena, Colombia
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;40(2):149-158, 2020. tab, graf.
Idioma: es.
doi: 10.12873/402tania.
Resumen: INTRODUCCIÓN: Los pacientes oncológicos presentan una alta frecuencia de consumo de terapias complementarias y alternativas, especialmente aquella de origen biológico o relacionadas con la alimentación, atribuyendo beneficios para la salud. OBJETIVO: Caracterizar el uso de terapias complementarias y alternativas relacionadas con la alimentación en pacientes oncológicos de un centro hospitalario en la ciudad de Cartagena en el año 2019. MATERIALES Y MÉTODOS: La investigación se realizó en un centro hospitalario de la ciudad de Cartagena, en pacientes hospitalizados con diagnóstico confirmado de cáncer. Los datos se recolectaron entre los meses de julio a noviembre de 2019, mediante una encuesta dirigida por un profesional de Nutrición y Dietética. La muestra estuvo conformada por 50 pacientes de ambos sexos que aceptaron participar de manera voluntaria. RESULTADOS: Se encontró mayor frecuencia de uso de productos herbales/vegetales respecto a los animales y procesados. Las preparaciones para el consumo fueron especialmente su forma natural, infusiones o mezclas con otros alimentos, la frecuencia de consumo fue mayoritariamente diaria y de comienzo reciente en los 3-6 meses previos a la aplicación de la encuesta. La principal fuente de conocimiento de los productos fue la familia y amigos, y se presentó un bajo reporte de uso de este tipo de terapias al profesional de la salud. CONCLUSIÓN: En la ciudad de Cartagena, el uso de este tipo de terapias guarda relación con los aspectos culturales y el estado de vulnerabilidad, se necesita más información para establecer la efectividad de este tipo de terapias en pacientes oncológicos

INTRODUCTION: Cancer patients frequently consume complementary and alternative therapies, especially those of biological origin or related to food, attributing to them health benefits. OBJECTIVE: To characterize the use of complementary and alternative food-related therapies in patients with cancer in a hospital in Cartagena city in 2019. Correspondencia: Tania Yadira Martínez Rodríguez tymartinezr@gmail.com Materials and methods. The research was conducted in hospitalized patients with a confirmed cancer diagnosis in a hospital in Cartagena. Data were collected between July and November 2019, through a survey conducted by a Nutrition and Dietetics professional. The sample consisted of 50 patients of both sexes who agreed to participate voluntarily. RESULTS: We found the use of herbal/vegetable products to be more common than those from animal origin and processed foods. The preparations for consumption were mostly their natural form, in infusions or mixtures with other foods, the frequency of consumption was mostly daily and of recent start, within 3 to 6 months prior to the survey application. The main source of knowledge about these products was family and friends, and reporting the use of this type of therapy to health professionals was uncommon. CONCLUSION: In Cartagena city, the use of these types of therapies is related to cultural aspects and vulnerability status; while more information is needed to establish the effectiveness of these therapies in cancer patients
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Id: ET1-6496 IBECS-Express
Autor: Salinas, María; Flores, Emilio; López Garrigós, Maite; Pomares, Francisco; Leiva Salinas, Carlos.
Título: Intervención para la detección de hipomagnesemia en pacientes mayores de 65 años procedentes de Atención Primaria / Intervention to detect hypomagnesemia in patients from Primary Care older 65 years old
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;40(2):143-148, 2020. tab, graf.
Idioma: es.
doi: 10.12873/402salinas.
Resumen: INTRODUCCIÓN: El magnesio es crítico para el funcionamiento del organismo. Los pacientes de edad avanzada tienen una predisposición multifactorial a la hipomagnesemia. OBJETIVO: Establecer una intervención para identificar pacientes de edad avanzada de atención primaria con hipomagnesemia, y estudiar las implicaciones financieras. MÉTODOS: De forma consensuada con atención primaria y endocrinología y nutrición, diseñamos y establecimos la intervención: el Sistema de Información de Laboratorio registra automáticamente el magnesio sérico en solicitudes de laboratorio de pacientes de atención primaria mayores de 65 años, si no medido en el año previo, ni solicitado en la petición actual, y disponibilidad de suero. Se contabilizó el número de nuevos casos identificados de hipomagnesemia y se calculó la tasa de detección mediante el número de pruebas de magnesio sérico medidas adicionalmente (N) y el de pacientes identificados con hipomagnesemia. Finalmente, se calculó el coste en reactivo por caso detectado, teniendo en cuenta el precio del reactivo por test (0.30 Ç) y número de pacientes identificados (N * 0.30 Ç / Número de pacientes identificados). RESULTADOS: En seis meses, se midió magnesio sérico en 11749 pacientes de atención primaria mayores de 65 y se detectó hipomagnesemia en 1419, siendo en el 10% moderada o severa, y habiendo más casos a más edad. La tasa de detección fue mayor cuando vivían institucionalizados (16.0% vs 11.0%), y 2.5Ç o 1.9Ç el coste por caso detectado en función del lugar de residencia. CONCLUSIÓN: Los resultados de la intervención para detectar pacientes con hipomagnesemia mediante registro automático de magnesio sérico cuando solicitud de exploración analítica por cualquier motivo, sugieren que es eficiente, especialmente cuanto más mayores e institucionalizados

BACKGROUND: Magnesium is considered as an essential mineral for the functioning of the organism. Elderly patients have a multifactorial predisposition to hypomagnesemia. OBJECTIVE: To establish an intervention to identify elderly primary care patients with hypomagnesemia, and study the financial implications. METHODS: In consensus with general practitioners and endocrinology and nutrition specialists, we designed and established an intervention: the Laboratory Information System would automatically register serum magnesium in primary care laboratory requests from patients over 65, if not measured the previous year, or in the current request, and serum availability. The number of new identified cases of hypomagnesemia was counted and the detection rate was calculated by the number of additionally measured serum magnesium tests (N) and the number of identified patients with hypomagnesemia. Finally, the cost in reagent per detected case was calculated, taking into account the reagent price per test (Ç 0.30) and the number of identified patients (N * Ç 0.30 / Number of identified patients). RESULTS: In the six months study period, serum magnesium was measured in 11,749 primary care patients older than 65 and hypomagnesemia was detected in 1,419, being 10% of the cases moderate or severe, identifying more cases with aging. The detection rate was higher when they lived institutionalized (16.0% vs. 11.0%), and the cost per detected case depended on the residence status (Ç2.5 and Ç1.9 when at home and institutionalized respectively). CONCLUSION: The results of the intervention to identify patients with hypomagnesemia by means of an automatic registration of serum magnesium when lab testing request, suggest that it is efficient, especially in older population and when institutionalized
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Id: ET1-6495 IBECS-Express
Autor: Torres Lucero, Mayumi; Canchari Aquino, Alcira; Lozano López, Tabita; Calizaya Milla, Yaquelin; Aliaga, David Javier; Saintila, Jacksaint.
Título: Hábitos alimentarios, estado nutricional y perfil lipídico en un grupo de pacientes con diabetes tipo 2 / Dietary habits, nutritional status and lipid profile in patients group with type 2 diabetes
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;40(2):135-142, 2020. tab, graf.
Idioma: es.
doi: 10.12873/402saintila.
Resumen: Introducción objetivo: la diabetes tipo II constituye uno de los problemas de salud pública. Una mejor compresión de los factores asociados al estado nutricional y el perfil lipídico, puede disminuir la carga de la enfermedad. Se determinó relación entre hábitos alimentarios, el estado nutricional y el perfil lipídico en pacientes con diabetes tipo II. MATERIALES Y MÉTODOS: se realizó un estudio descriptivo correlacional en 85 pacientes diabéticos. Se utilizó el Cuestionario de Hábitos Alimentarios de los Institutos Nacionales de Salud de Estados Unidos para evaluar los hábitos dietéticos. Se midieron peso y talla y se calcularon el incide de masa corporal (IMC) y porcentaje de grasa corporal (%GC). Además, se evaluaron el perfil lipídico y las concentraciones de hemoglobina glucosilada (HbA1c), lipoproteína de baja densidad (LDL), lipoproteínas de alta densidad (HDL), colesterol total (Col- total) y triglicéridos (TG). RESULTADOS: el 88% de los participantes presentaron hábitos alimentarios inadecuados. Los valores del IMC y %GC estuvieron elevados. Se evidenciaron concentraciones elevadas de Col-total en los varones. Los niveles de HDL y LDL fueron normales. Las concentraciones de HbA1c fueron elevadas. Se encontró correlación entre los hábitos alimentarios con el IMC, Col-total y los TG (rho=-0.224; p = 0.039), (rho=-0.270, p = 0.013) y (rho=-0.230, p = 0.034), respectivamente. No se observó correlación entre los hábitos alimentarios y el %GC, el HDL, LDL y HbA1c. Se encontró que el IMC está asociado con el HDL y el nivel de HbA1c (rho= -0.218, p= 0.045) y (rho= 0.32, p= 0.002), respectivamente. No hubo relación entre el %GC y el perfil lipídico. CONCLUSIÓN: los resultados demostraron niveles elevados de IMC, %GC, Col-total y HbA1c. Además, los hábitos alimentarios inadecuados y el aumento del IMC se asociaron con el perfil lipídico. Estos resultados sugieren la importancia clínica de estos indicadores en la predicción, prevención y control de la diabetes tipo 2

INTRODUCTION AND OBJECTIVE: type II diabetes constitutes one of the public health problems. A better understanding of the factors associated with nutritional status and lipid profile can decrease the burden of this disease. Relationship between eating habits, nutritional status and lipid profile was determined in patients with type II diabetes. MATERIALS AND METHODS: a descriptive correlational study was performed in 85 diabetic patients. The Dietary Habits Questionnaire from the United States National Institutes of Health was used to assess dietary habits. Weight and height were measured and body mass index (BMI) and body fat percentage (BF%) were calculated. In addition, lipid profile and Correspondencia: Jacksaint Saintila jacksaintsaintila@upeu.edu.pe the concentrations of glycated hemoglobin (HbA1c) were evaluated, along with low-density lipoprotein (LDL), high-density lipoprotein (HDL), total cholesterol (Total-Chol) and triglycerides (TG). RESULTS: 88% of the participants had inadequate dietary habits. BMI and BF% values were high. Levels of Total-Chol in men were high. HDL and LDL levels were normal. HbA1c concentrations were high. Correlation was found between dietary habits and BMI, Total-Chol and TG (rho = -0.224; p = 0.039), (rho = -0.270, p = 0.013) and (rho = -0.230, p = 0.034), respectively. There was no correlation between eating habits and BF%, HDL, LDL, and HbA1c. BMI was found to be associated with HDL and HbA1c level (rho = -0.218, p = 0.045) and (rho = 0.32, p = 0.002), respectively. There was no relationship between BF% and lipid profile. CONCLUSION: the results showed high levels of BMI, % GC, Col-total and HbA1c. Furthermore, inadequate eating habits and increased BMI were associated with lipid profile. These results support the clinical importance of these indicators in the prediction, prevention and control of type 2 diabetes
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Id: ET1-6494 IBECS-Express
Autor: Rodríguez López, Santiago; Tumas, Natalia.
Título: Educational disparities in diabetes: a mediation analysis through BMI among urban adults from Argentina
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;40(2):128-134, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
doi: 10.12873/402rodriguez.
Resumen: INTRODUCTION: Low socio-economic status is linked to a higher probability of having type 2 diabetes mellitus in adulthood, including body mass index as a mediation factor in such association. However, the evidence from low- and middle-income countries is scarce and the mechanisms beyond this relationship are not yet completely acknowledge. OBJECTIVE: The purposes of this study are to i) evaluate the potential mediating role of body mass index in the relationship between educational background and diabetes mellitus; ii) assess whether these associations vary by gender and age. METHODS: Cross-sectional study. Data came from the Argentine National Health Survey of Risk Factors 2013 (n=30,119, 18-years-old and older). Age-adjusted genderspecific simple mediation modeling was conducted to estimate the potential mediation role of body mass index, in the association between educational level and self-reported diabetes mellitus. RESULTS: In women there was a positive direct (OR 1.11; 95% CI 1.09, 1.13) and indirect -through body mass indexassociations (OR 1.12; 95% CI 1.09, 1.36) between low education and diabetes mellitus. The associations were also significant for older women (50 years +), directly (OR 1.28; 95% CI 1.12, 1.44) and indirectly (OR 1.09; 95% CI 1.07, 1.13). In men, low education was associated with lower odds of diabetes mellitus (OR 0.86, 95% CI 0.76, 0.98). CONCLUSION: Decreasing body mass index might be an intermediate target to reduce the occurrence of diabetes mellitus among Argentinean adults, particularly among socially disadvantaged women

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Id: ET1-6493 IBECS-Express
Autor: Pereira, Priscila Moreira de Lima; Cándido, Ana Paula Carlos.
Título: Medidas antropométricas para avaliação da massa muscular em portadores de doença renal crônica em tratamento conservador / Anthropometric measurements for muscle mass assessment in chronic kidney disease patients under conservative treatment
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;40(2):120-127, 2020. tab.
Idioma: pt.
doi: 10.12873/402pereira.
Resumen: INTRODUÇÃO: Portadores da doença renal crônica (DRC) apresentam aumento do catabolismo proteico, levando a pior qualidade de vida, complicações cardiometabólicas e maior risco de hospitalizações. Sendo importante a avaliação nutricional, embora essa apresente limitações devido a alterações de água corporal e massa óssea. O objetivo do estudo foi identificar a correlação de medidas antropométricas com a massa muscular em portadores da DRC. MÉTODOS: Estudo epidemiológico, transversal. Avaliou-se portadores da DRC em tratamento conservador, a partir de 60 anos. Coletou-se: peso, altura, IMC, circunferência braquial (CB), circunferência muscular braquial (CMB), circunferência da panturrilha (CP), espessura do músculo adutor do polegar (EMAP), massa muscular obtida por bioimpedância bipolar e tetrapolar (LTM). Realizou-se analises descritivas e as medidas foram correlacionadas com o LTM pela Correlação de Pearson. A concordância entre o métodos foram testadas pelo teste Kappa. RESULTADOS: A amostra foi composta por 137 indivíduos, sendo 60,6% do sexo masculino, com média de idade de 72,89 ± 7,66 anos. No sexo feminino, apenas a EMAP da mão dominante apresentou correlação com o LTM (r = 0,33), já no sexo masculino, todas medidas (IMC, CP, CB, CMB, massa muscular e EMAP) apresentaram correlação moderada. Avaliando-se as concordâncias entre a classificação de acordo com o índice de LTM e as medidas antropométricas, obtevese concordâncias pobre ou leves. DISCUSSÃO: As medidas antropométricas apresentam como vantagens: baixo custo, rápidas, fácil avaliação e aplicabilidade clínica. Dentre as medidas avaliadas destaca-se a EMAP, que apresentou correlação moderada e concordância leve com a massa muscular. Tal medida é promissora para avaliação do estado nutricional. CONCLUSÃO: A utilização das medidas antropométricas para avaliação da massa muscular em idosos portadores de doença renal crônica em tratamento conservador deve ser realizada e interpretada com cautela e de forma complementar na avaliação da composição corporal

INTRODUCTION: Patients with chronic kidney disease (CKD) have increased protein catabolism, leading to worse quality of life, cardiometabolic complications and increased risk of hospitalizations. Nutritional assessment is important, although it has limitations due to changes in body water and bone mass. The aim of the study was to identify the correlation of anthropometric measurements with muscle mass in patients with CKD. METHODS: Epidemiological cross-sectional study. Patients with CKD under conservative treatment from 60 years of age were evaluated. We collected: weight, height, BMI, arm circumference (BC), arm muscle circumference (AMC), calf circumference (CC), adductor pollicis muscle thickness (APMT), muscle mass obtained by bipolar and tetrapolar bioimpedance (LTM). Descriptive analyzes were performed and the measurements were correlated with the LTM by Pearson Correlation. The agreement between the methods were tested by the Kappa test. RESULTS: The sample consisted of 137 individuals, 60.6% male, with a mean age of 72.89 ± 7.66 years. In females, only the dominant hand EMAP correlated with the LTM (r = 0.33), whereas in males, all measurements (BMI, CC, BC, AMC, muscle mass and EMAP) showed a moderate correlation. Evaluating the agreement between the classification according to the LTM index and the anthropometric measurements, poor or light agreement was obtained. DISCUSSION: Anthropometric measurements have the following advantages: low cost, fast, easy evaluation and clinical applicability. Among the evaluated measures, the EMAP stands out, which presented a moderate correlation and slight agreement with the muscle mass. Such measure is promising for assessment of nutritional status. CONCLUSION: The use of anthropometric measurements to assess muscle mass in elderly patients with chronic kidney disease under conservative treatment should be performed and interpreted with caution and in a complementary manner in the assessment of body composition

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Id: ET1-6492 IBECS-Express
Autor: Montero, Cristina; Celaya, Carlos; Martín, Rosario.
Título: Evaluación de los prerrequisitos relativos a las infraestructuras, condiciones de operación y entorno de los Food Trucks / Evaluation of the prerrequisites regarding the facilities, the operational conditions and the surroundings of Food Trucks
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;40(2):112-119, 2020. tab, graf.
Idioma: es.
doi: 10.12873/402montero.
Resumen: INTRODUCCIÓN: En los últimos años, los eventos que cuentan con la presencia de Food Trucks se han incrementado considerablemente. En ellos, la elaboración de alimentos inocuos es difícil debido a su reducido espacio, deficiencias de infraestructuras y servicios básicos (como el suministro de agua potable), así como por la gran afluencia de consumidores. OBJETIVOS: El objetivo de este trabajo ha consistido en la evaluación de las infraestructuras, las condiciones de operación y el entorno de los Food Trucks, en el contexto del sistema de Análisis de Peligros y Puntos de Control Crítico (APPCC). MÉTODOS: Se ha evaluado una muestra de 20 Food Trucks, mediante un estudio observacional y el diseño de un cuestionario para la recogida de datos. RESULTADOS: En el análisis de las condiciones de operación no se identificó ningún vehículo con medidas eficaces para evitar la entrada de plagas, y en todos ellos se comprobó que realizaban prácticas que podían atraer su presencia. En el análisis de las infraestructuras se observaron importantes deficiencias. El 46 % de los vehículos carecían de agua caliente y fría y el 46 % no disponían de jabón ni papel. DISCUSIÓN: Los resultados obtenidos en este estudio muestran la existencia de deficiencias significativas en las infraestructuras y en las condiciones de operación de los Food Trucks, que dificultan garantizar la inocuidad de los alimentos que elaboran. CONCLUSIONES: Los Food Trucks necesitan ser diseñados siguiendo criterios higiénicos y además se debería incrementar la supervisión de este tipo de establecimientos por parte de las autoridades de control

INTRODUCTION: In recent years, the events in wich Food Trucks can be found have increased dramatically. Food safety is difficult to achieve due to certain characteristics such as limited space, lack of infrastructure and basic services (such as water supply), and large influx of customers. OBJECTIVES: The objective of this work has been to evaluate the facilities, the operational conditions and the surroundings of Food Trucks, in the context of the Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) system. METHODS: A 20 vehicle sample has been evaluated through an observational study and the design of three questionnaires for the data collection. RESULTS: The analysis of the operating conditions did not identify any vehicles with effective measures to prevent the entry of pests, and all of them were found to carry out practices that could attract their presence. The analysis of the infrastructure showed significant deficiencies. 46 % of the vehicles had no hot or cold water and 46 % had no soap or paper. DISCUSSION: The results indicate the existance of significant deficiences in the facilities, operational conditions and surroundings of Food Trucks. Conclussions: Food Trucks must be designed according to the premises of hygenic design and they need a better supervision by food control authorites
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