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Id: -17
Autor: Llamocca Huayapa, Medaliz; Pavel Palomino Quispe, Luis.
Título: Dislipemia y circunferencia de cuello en pacientes de un hospital privado peruano / Dyslipidemia and neck circumference in patients from a Peruvian private hospital
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;44(2):130-136, Abr. 2024. tab, graf.
Idioma: es.
doi: 10.12873/442Llamocca.
Resumen: Introducción: Las dislipidemias son alteraciones que están asociadas al riesgo de enfermedades cardiovasculares, infarto agudo de miocardio, evento cerebrovascular (ECV) o la artropatía periférica.Objetivo: Analizar la relación entre la circunferencia de cuello y el perfil lipídico de pacientes adultos atendidos en la clínica privada Rebagliatti.Materiales y métodos: Investigación de enfoque cuantitativo de diseño no experimental, transversal de nivel correlacional û causal. La muestra del estudio estuvo conformada por 120 pacientes ambulatorios de 18 a 59 años que asistieron a clínica privada Rebagliatti, durante el periodo octubre a noviembre del 2023. La medición de la circunferencia de cuello se realizó con una cinta métrica de la marca Lufkin y los valores del perfil lipídico se obtuvieron de la revisión de la historia clínica del paciente. Para evaluar la relación de las variables se utilizó la prueba no paramétrica coeficiente de correlación de Spearman.Resultados: el promedio de la circunferencia de cuello fue 36,21 ± 2,34 cm, del colesterol total fue 237,55 ± 67,47 mg/dL, del colesterol LDL fue 126,55 ± 34,97 mg/dL, del colesterol HDL fue 37,10 ± 4,35 mg/dL y de los triglicéridos fue 219,72 ± 88,65 mg/dL. Al analizar la relación entre la circunferencia de cuello y el nivel de perfil lipídico se encontró (p<0,05).Conclusiones: La circunferencia de cuello tiene relación directa con el nivel de colesterol total, triglicéridos y colesterol LDL; no obstante, se encontró una relación inversa con el nivel de colesterol HDL en pacientes.(AU)

Introduction: Dyslipidemias are alterations that are asso-ciated with the risk of cardiovascular diseases, acute myocar-dial infarction, and cerebral vascular disease (CVD).Objective: To analyze the relationship between dyslipide-mia and neck circumference in patients treated in a privatehospital in Peru.Materials and methods: Quantitative research with anon-experimental, cross-sectional design at a correlational ûcausal level, carried out on 120 patients aged 18-59 who at-tended the Los Andes private clinic in November 2023; loca-ted in the city of Huancayo û Peru. The measurement of neckcircumference was performed with a Lufkin brand measuringtape and the lipid profile through low-density lipoprotein (LDL), high-density lipoprotein (HDL), total cholesterol (TotalChol) and triglycerides (TG), was obtained from the patient'smedical history. A descriptive analysis was performed (mean,standard deviation, minimum, maximum); To evaluate the re-lationship of the variables, the non-parametric Spearman co-rrelation coefficient test was used.Results: the average neck circumference was 36.21 ± 2.34 cm, total cholesterol was 237.55 ± 67.47 mg/dL,LDL cholesterol was 126.55 ± 34.97 mg/dL, HDL choleste-rol was 37.10 ± 4.35 mg/dL and triglycerides was 219.72 ± 88.65 mg/dL. When analyzing the relationship betweenneck circumference with total cholesterol, triglycerides andLDL, a direct and significant relationship was obtained(p<0.05). However, when evaluating the relationship withHDL cholesterol, an inverse and significant relationship wasobtained (p<0.05).Conclusions: Patients with a larger neck circumferencehave a higher risk of dyslipidemia. Likewise, a direct and sig-nificant relationship was found with the level of total choles-terol, triglycerides and LDL cholesterol; however, inverse rela-tionship with the level of HDL cholesterol. Therefore, neckcircumference measurement represents a useful and practicalmethod in predicting dyslipidemia.(AU)
Descriptores: hiperlipidemias
síndrome metabólico
antropometría
enfermedades cardiovasculares
cuello
-estudios transversales
Perú
Límites: seres humanos
masculino
femenino
Responsable: ES15.1 - BNCS


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Id: -16
Autor: Montolalu, Roike Iwan; Dien, Henny Adeleida; Mentang, Feny; Taher, Nurmeilita; Berhimpon, Siegfried.
Título: Properties and Bioactivity of Carrageenan, Myofibril, and Collagen-Based Smoked Edible Films / Propiedades y bioactividad de películas comestibles ahumadas a base de carragenano, miofibrillas y colágeno
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;44(2):106-114, Abr. 2024. graf.
Idioma: en.
doi: 10.12873/442montolalu.
Resumen: The objective of this study is to develop and evaluate the properties of smoked edible film (EF) composed of carrageenan, myofibril, and collagen. The smoked EF was prepared by incorporating 0.8% liquid smoke. The analysis focused on various parameters including pH, physical properties such as thickness, solubility, tensile strength, elongation percentage, and water vapor transmission rate (WVTR). Sensory evaluation was also conducted to assess the texture attributes of the coated product, including wateriness, firmness, elasticity, hardness, and juiciness. The findings revealed that the concentration of the ingredients influenced the thickness of the EF, with myofibril proteins exhibiting higher concentrations compared to carrageenan and collagen. Both collagen and myofibril demonstrated maximum solubility at a concentration of 6%, while carrageenan achieved optimal solubility at concentrations ranging from 2 to 2.5%. Carrageenan exhibited significantly higher tensile strength compared to myofibril and collagen, whereas collagen demonstrated greater elasticity than carrageenan and myofibril protein. Moreover, myofibril protein film exhibited a lower water vapor transmission rate compared to carrageenan and collagen films. In terms of sensory assessment, carrageenan displayed high elasticity and juiciness, while collagen and myofibril showed high firmness and hardness. All EFs showed better antioxidant activity compared to Trolox (EC50 < 95.57 µg/mL).(AU)
Descriptores: colágeno
miofibrillas
carragenina
PELICULAS COMESTIBLES
Límites: seres humanos
masculino
femenino
Responsable: ES15.1 - BNCS


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Id: -15
Autor: Rodríguez-Castro, Rossy; Guerrón-Troya, Vicente; Guapi-Álava, Gina; Plúas-Mora, Adrián; Rrevilla-Escobar, Karol; Aldas-Morejon, Jhonnatan.
Título: Evaluación de galletas a base de harina de quinua(Chenopodium quinoa) y maíz (Zea mays) empleandodiferentes hidrocoloides / Evaluation of quinoa (Chenopodium quinoa) and corn (Zea mays) flour-basedcookies using different hydrocolloids
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;44(2):31-37, Abr. 2024. graf.
Idioma: es.
doi: 10.12873/442revilla.
Resumen: Introducción: La quinua (Chenopodium quinoa), es un pseudocereal andino, el maíz (Zea mays L.) es uno de los principales cultivos del mundo, en la antigüedad se empleaba para la alimentación de las personas de sectores rurales y para dieta animal, ambos cereales tienes las propiedades para poder ser industrializados en el área de repostería como es el caso de las galletas Objetivo: Evaluar las formulaciones de galletas a base de harina de quinua (chenopodium quinoa) y maíz (zea mays) empleando diferentes hidrocoloides Materiales y métodos: Para la elaboración de las galletas se empleó un Diseños Completamente al Azar (D.C.A), con modelo factorial AxB, donde Factor A= Tipo de harina (quinua y maíz), Factor B= Hidrocoloides Resultados: La concentración del 60 % harina de quinua + harina de maíz 40 % + goma xantana, situó los mejores valores para las características fisicoquímicas. Sin embargo, el T5= 40 % harina de quinua + harina de maíz 60 % + goma xantana, obtuvo la mejor valoración en los perfiles sensoriales (color, textura, sabor y aceptabilidad), en cuanto a los análisis microbiológicos no se encontró presencia de E. coli, levaduras y mohosConclusión: En cuanto los resultados fisicoquímicos, se demostró que los tratamientos presentaron una humedad dentro de límites permisibles por la Norma Técnica Ecuatoriana INEN 2 085:2005. Galletas, Requisitos. Por su parte, el T2 resalto en el contenido de proteína (8.12 %) y carbohidratos (64.46 %). El T5 obtuvo mejores atributos sensoriales, Así mismo el análisis microbiológico presentó ausencia en E. coli, levaduras y mohos.(AU)

Introduction: Quinoa is a pseudocereal of high nutritionalvalue, rich in proteins, lipids, fiber, vitamins and gluten-free.On the other hand, corn is a cereal that is characterized by itshigh production and commercialization. In ancient times, it was used to feed people in rural areas and for animal feed. Itis important to point out that both cereals have the propertiesand characteristics to be used as raw material in the elabora-tion of food products.Objective: To evaluate the physicochemical and sensorycharacteristics of quinoa (C. quinoa) and corn (Z mays) flour-based cookies using different hydrocolloids.Materials and methods: For the production of the cook-ies, a completely randomized design (CRD) was used with anA*B factorial model, where factor A = quinoa flour/corn flourratio and factor B = hydrocolloids.Results: The concentration of 60% quinoa flour + 40%corn flour + xanthan gum gave the best values for the physic-ochemical characteristics. However, T5, which corresponds to40% quinoa flour + 60% corn flour + xanthan gum, obtainedthe best evaluation in the sensory profiles (color, texture, fla-vor and acceptability). In terms of microbiological analysis, noE. coli, yeasts or molds were found. For this reason, the safetyof the raw material and the final product is guaranteed.Conclusion: As for the physicochemical analyses, thetreatments presented a moisture content within the limits es-tablished by the Ecuadorian Technical Standard INEN 2085,requirements for cookies. Therefore, it is concluded that byincluding 60% quinoa flour + 40% corn flour + xanthan gum,the protein (8.12%) and carbohydrate (64.46%) content in-creased considerably. While the use of 40% quinoa flour +60% corn flour + xanthan gum allowed intensifying the sen-sory attributes, obtaining the best results. In addition, it wasdetermined that the raw material and final product is innocu-ous and free of microorganisms, being suitable for human consumption.(AU)
Descriptores: Chenopodium album
harina
granos comestibles
galletas
fenómenos químicos
ciencias de la nutrición
Límites: seres humanos
masculino
femenino
Tipo de Publicación: ESTUDIO DE EVALUACION
Responsable: ES15.1 - BNCS


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Id: -14
Autor: Ramos Padilla, Patricio; Cárdenas-Quintana, Haydeé; Gutiérrez-Asencios, Sheyla Stefany; Delgado-López, Verónica.
Título: Composición corporal, hábitos alimentarios y actividad físicaen estudiantes universitarios. Lima-Perú / Body composition, eating habits and physical activity in university students. Lima-Perú
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;44(2):38-46, Abr. 2024. tab, graf.
Idioma: es.
doi: 10.12873/442ramos.
Resumen: Introducción: En el contexto actual epidemiológico y nutricional urge el conocimiento acerca de los hábitos alimentarios, estilos de vida y condición nutricional de jóvenes universitarios.Objetivo: Identificar composición corporal, hábitos alimentarios y actividad física en universitarios.Materiales y Métodos: Estudio observacional - transversal (n=118). Las variables fueron: Edad, Sexo, Peso, Talla, IMC, Masa grasa corporal, Masa muscular esquelética, Grasa visceral, Circunferencia de cintura, hábitos alimentarios y de actividad física. Se usó balanza digital OMRON de impedancia bioeléctrica. El consumo de alimentos fuente de grasa, fruta, vegetales y fibra se obtuvo con el Cuestionario de tamizaje de Block. Se usó el International Physical Activity Questionnaire IPAQ corta, que evalúa la actividad física.Resultados: La masa muscular esquelética es mayor en varones (38%) que en mujeres (25%). Caso contrario se observó en el contenido de grasa corporal, en mujeres 37% y 24% en varones. Se encontró diferencia en el porcentaje de grasa corporal, mujeres (37%) y varones (24%). Todas estas diferencias son estadísticamente significativas (p-valor < 0.05). En hábitos alimentarios se evidenció que el 19% presentó dieta alta y muy alta en grasa y en cuanto al consumo de frutas, vegetales y fibra, se evidenció que menos del 1% presentó consumo normal. Respecto a actividad física, el 46% indicó realizar actividad física alta, 52% moderada y el 2.5% actividad baja. No se encontró diferencias estadísticamente significativas en cuanto a las variables de estudio según rangos de edad (< 19 años vs >=19 años).Conclusiones: La composición corporal permitió cuantificar las reservas corporales del organismo de los estudiantes, el porcentaje de estos componentes corporales fue variable y depende del sexo. Un bajo porcentaje de estudiantes presentaron adecuados consumos de frutas, vegetales y fibra, los hombres tienen un mayor nivel de actividad física.(AU)

Introduction: In the current epidemiological and nutri-tional context, knowledge about the eating habits, lifestyles,and nutritional conditions of young university students is ur-gently needed.Objective: To identify body composition, eating habits,and physical activity in university students. Materials and Methods: Observational-cross-sectionalstudy. The population consisted of university students between16 and 25 years of age (n = 118). The variables studied were:age, sex, weight, height, BMI, body fat mass, skeletal musclemass, visceral fat, waist circumference, dietary habits, andphysical activity. Body composition was measured by anthro-pometry and bioelectrical impedance. Food consumption wasobtained with the Block Screening Questionnaire. The shortInternational Physical Activity Questionnaire (IPAQ) was usedto assess physical activity. Chi-Square and T-Student tests wereused as hypothesis contrasts. To determine associations be-tween variables, a p-value <0.05 was considered statisticallysignificant.Results: Skeletal muscle mass was higher in males (38%)than in females (25%), while body fat was higher in females(37%) than in males (24%). These differences were statisti-cally significant. Regarding dietary habits, 19% had a diet highand very high in fat, and less than 1% had normal consump-tion of fruits, vegetables, and fiber. Regarding physical activity,46% indicated high physical activity, 52% moderate, and2.5% low activity. It was observed that men had more highphysical activity than women; however, women had moremoderate and low physical activity than men (p = 0.0299). Nostatistically significant differences were found for the studyvariables according to age ranges.Conclusions: Body composition was variable and sex-de-pendent. A minimum percentage of university students hadadequate intakes of fruits, vegetables, and fiber. Men had ahigher level of physical activity than women.(AU)
Descriptores: conducta alimentaria
salud del estudiante
ejercicio físico
composición corporal
antropometría
estado nutricional
-Perú
estudios transversales
ciencias de la nutrición
estilo de vida
Límites: seres humanos
masculino
femenino
Tipo de Publicación: estudio observacional
Responsable: ES15.1 - BNCS


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Id: -13
Autor: Palacios Tello, Marilu Karina; Yapias Mendoza, Gianinna Amalia; Palomino Quispe, Luis Pavel; Vega González, Patricia María del Pilar.
Título: Efecto del programa nutricional ôTusuyö en la composición corporal y bienestar emocional en personas con síndrome de Down / The effect of the ôTusuyö nutritional program on body composition and emotional well-being in people with Down syndrome
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;44(2):145-150, Abr. 2024. tab, graf.
Idioma: es.
doi: 10.12873/442palacios.
Resumen: Introducción. El síndrome de Down es una condición genética que afecta física y cognitivamente al ser humano. Los programas nutricionales basados en el fomento de la actividad física mejoran la hipotonía muscular y el bienestar emocional en personas con síndrome de Down.Objetivo: Evaluar el efecto del programa nutricional ôTusuyö en la composición corporal y bienestar emocional de personas con síndrome de Down, durante ocho semanas de intervención. Material y métodos: Investigación de enfoque cuantitativo, diseño experimental, nivel pre-experimental. La muestra final fue conformada por 25 personas con síndrome de Down, con asistencia regular al taller de danza; fueron excluidos personas con diagnóstico severo de síndrome de Down. El programa nutricional Tusuy tuvo una duración de ocho semanas, que incluía el taller de danza, sesiones educativas para mejorar la alimentación y seguimiento a través de WhatsApp de los padres de familia. El perímetro abdominal se midió a través cinta métrica marca Lufkin, consignado en una ficha antropométrica; el bienestar emocional fue evaluado a través de la escala de bienestar psicológico, validada mediante juicio de expertos. Para comparar los resultados antes y después de la intervención, se utilizó la prueba estadística no paramétrica de Wilcoxon. Resultados: Antes de la intervención, al analizar el perímetro abdominal, se obtuvo 36 % en riesgo muy alto, con promedio de 91,17 ± 11,39 cm; asimismo, el 64,0 % presentó bienestar psicológico. Al término de la intervención, el 20,0 % presentó riesgo muy alto; el promedio del perímetro abdominal fue de 89,18 ± 11,84 cm; el 98,0 % presentó bienestar psicológico. Al comparar ambos grupos experimentales, se obtuvo un valor p<0,05. Conclusión: El programa nutricional ôTusuyö, que duró ocho semanas de intervención, mejoró la composición corporal y el bienestar emocional en personas con síndrome de Down.(AU)

Introduction: Down syndrome is a genetic conditionthat affects humans physically and cognitively. Nutritionalprograms based on promoting physical activity improvemuscle hypotonia and emotional well-being in people withDown syndrome. Objective: To evaluate the effect of the ôTusuyö nutri-tional program on the body composition and emotional well-being of people with Down syndrome, during eight weeks ofintervention. Material and methods:Research with a quantitative ap-proach, experimental design, pre-experimental level. The fi-nal sample was made up of 25 people with Down syndrome,with regular attendance at the dance workshop; People witha severe diagnosis of Down syndrome were excluded. TheTusuy nutritional program lasted eight weeks, which includedthe dance workshop, educational sessions to improve nutri-tion, and monitoring of parents via WhatsApp. Abdominalperimeter was measured using a Lufkin measuring tape,recorded on an anthropometric sheet; Emotional well-beingwas evaluated through the psychological well-being scale, validated through expert judgment. To compare the resultsbefore and after the intervention, the non-parametricWilcoxon statistical test was used. Results: Before the intervention, when analyzing the ab-dominal perimeter, 36% were found to be at very high risk,with an average of 91.17 ± 11.39 cm; Likewise, 64.0% pre-sented psychological well-being. At the end of the interven-tion, 20.0% presented very high risk; the average abdominalperimeter was 89.18 ± 11.84 cm; 98.0% presented psycho-logical well-being. When comparing both experimentalgroups, a p value <0.05 was obtained.Conclusion: The ôTusuyö nutritional program, which lastedeight weeks of intervention, improved body composition andemotional well-being in people with Down syndrome.(AU)
Descriptores: síndrome de Down
composición corporal
BIENESTAR PSICOLOGICO
perímetro abdominal
antropometría
Responsable: ES15.1 - BNCS


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Id: -12
Autor: Gomez Rutti, Yuliana Yessy; León Lizama, Roosvelt David; Yllesca Ramos, Anibal Gustavo; Rosas Choo, Christopher Brain; Vidal Huamán, Florentina Gabriela.
Título: Consumo de frutas, verduras y salud mental en estudiantes de ciencias de la salud, Lima-Perú / Consumption of fruits, vegetables and mental health in health sciences students, Lima-Peru
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;44(2):75-82, Abr. 2024. tab, graf.
Idioma: es.
doi: 10.12873/442gomezrutti.
Resumen: Introducción: Los antioxidantes vegetales tienen la capacidad de limpiar el exceso de radicales libres, inhibir la oxidación de los lípidos y reducir la formación de hidroperóxido, lo que podría proteger al organismo del estrés oxidativo.Objetivo: Identificar el consumo de frutas, verduras y su relación con la salud mental en estudiantes de ciencias de la salud.Métodos: Estudio transversal, correlacional, realizado en 510 estudiantes de universidades públicas y privadas de ciencias de la salud. Los datos fueron obtenidos a partir de dos cuestionarios uno de frecuencia de consumo de 23 frutas y 17 verduras y otro fue para medir el nivel de depresión, ansiedad y estrés. Se realizó la prueba estadística Chi-cuadrado.Resultados: El 60,4% y el 6,9% presentó un nivel alto y leve de depresión, ansiedad y estrés respectivamente, por otro lado, el sexo femenino presenta mayor depresión, ansiedad y estrés que los varones (p=0,005). Existe asociación entre la salud mental con el consumo de frutas, como la cocona (p=0,029), los arándanos (p=0,005), sandía (p=0,016) y el plátano (p=0,009), así mismo no se encontró relación con el consumo de verduras (p>0,05).Conclusión: Existe un bajo consumo de frutas y verduras en los estudiantes de Ciencias de la Salud, sin embargo, las frutas que disminuyen el nivel de depresión, ansiedad y estrés fueron el arándano, cocona, sandía y plátano. Es necesario mejorar e implementar estrategias de difusión para el consumo de frutas y verduras lo cual conlleva a mejorar la salud mental y física.(AU)

Introduction: Plant antioxidants have the ability to scav-enge excess free radicals, inhibit lipid oxidation and reducehydroperoxide formation, which could protect the body fromoxidative stress.Objective: To identify the consumption of fruits, vegeta-bles and their relationship with mental health in health sci-ence students.Methods: Cross-sectional, correlational study, carried out on510 students from public and private universities of health sci-ences. The age of the students was 18 to 35 years old, 73.7%were women and 26.3% men. The questionnaire on the fre-quency of consumption of fruits and vegetables was validated by expert judgment that includes 23 fruits and 17 vegetablesand to measure the level of mental health the questionnaireconsists of 21 items that consider depression, anxiety and stresswhich was validated by Colchado et al. The association of thevariables was analyzed through the Chi-square statistical test.Results: 60.4% and 6.9% presented a high and mild levelof depression, anxiety and stress respectively. Females pres-ent greater depression, anxiety and stress than males(p=0.005). There is an association between mental healthand the consumption of cocona (p=0.029), blueberries(p=0.005), watermelon (p=0.016) and banana (p=0.009). Noassociation was found with vegetable consumption (p>0.05).Conclusion: There is a low consumption of fruits and veg-etables in Health Sciences students, however, those who ob-tained a mild level of depression consumed more fruits suchas blueberry, coconut, watermelon and banana. It is neces-sary to implement dissemination strategies for the daily con-sumption of fruits and vegetables which leads to improve ormaintain physical and mental health.(AU)
Descriptores: salud mental
frutas
verduras
alimentación saludable
ansiedad
estrés psicológico
-estudiantes
salud del estudiante
ciencias de la salud/educación
Límites: seres humanos
masculino
femenino
Responsable: ES15.1 - BNCS


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Id: -11
Autor: Huayllani Flores, Lizet Milagros; Cabrera Osorio, Roy Aris; Rios Villegas, Kiara Alessandra; Carrasco Navarro, Roberto Maximiliano.
Título: Self-assessed health associated with lifestyles in young adults:National survey - Young Lives - Perú / Salud autoevaluada asociado a estilos de vida en adultos jóvenes: Encuesta nacional - Young Lives û Perú
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;44(2):22-30, Abr. 2024. tab.
Idioma: en.
doi: 10.12873/442huayllani.
Resumen: Introducción: La salud es un estado de bienestar físico, mental y social. La autopercepción en salud es un indicador relacionado a la morbilidad y mortalidad, esta percepción estaría influenciada en cada una de las personas por diversos factores, tales como culturales, psicológicos, sociales y otros. Día a día los jóvenes están expuestos a modificar sus estilos de vida de manera positiva o negativa. El objetivo principal del presente estudio fue determinar la relación entre los estilos de vida y la autoevaluación en salud en adultos entre 18 y 23 años de Perú.Materiales y métodos: Se realizó un estudio analítico transversal en una base de datos secundaria-ôYoung Livesö Ronda 5 - Perú. 595 adultos jóvenes entre 18 y 23 años formaron parte de nuestra muestra. Para estilos de vida se utilizaron los indicadores: actividad física, horas de sueño, consumo de alcohol, consumo de tabaco, estos fueron asociados a la variable salud autoevaluada.Resultados: Se observó que el 24.37% de la muestra autoevaluó su salud como buena, siendo esta evaluación más frecuente en los varones (OR=2.00, IC: 1.35-2.94). Los factores relacionados con una buena autoevaluación en salud fueron la actividad física (OR=1.50 IC:1.02 - 2.23), dormir de 7 a 8 horas (OR=1.69 IC: 1.01-2.81) y fumar a veces (OR=2.02 IC:1.002-4.11).Conclusiones: Se encontró asociación entre la autoevaluación en salud buena y el realizar actividad física, dormir entre 7 a 8 horas y fumar raramente.(AU)

Introduction: Self-perception of health serves as an im-portant marker for both morbidity and mortality, and it is sub-ject to various influences, including cultural, psychological,and social factors. In their daily lives, young individuals areconstantly exposed to opportunities for altering their lifestyleseither positively or negatively. Therefore, the primary aim ofthis study is to examine the association between lifestyles andself-assessment of health among Peruvian adults aged 18 to23 years.Methods: A cross-sectional analytical study was conductedutilizing a secondary database, specifically the ôYoung LivesöRound 5 dataset for Peru. Our sample consisted of 595 youngadults aged between 18 and 23 years. To assess theirlifestyles, we utilized indicators such as physical activity, hoursof sleep, alcohol consumption, and tobacco consumption.These lifestyle factors were then associated with the variableof ôself-assessed healthö. Additionally, we analyzed other vari-ables, including the sociodemographic characteristics of theevaluated population.Results: We found that 24.37% of the sample rated theirhealth as good. Several factors were identified as being asso-ciated with a positive self-assessment of health. These factorsincluded being male (odds ratio [OR] = 2.00, 95% confidenceinterval [CI]: 1.35-2.94), engaging in regular physical activity(OR = 1.50, 95% CI: 1.02-2.23), sleeping for 7 to 8 hours (OR = 1.69, 95% CI: 1.01-2.81), and occasionally smoking(OR = 2.02, 95% CI: 1.002-4.11).Conclusions: Engaging in physical activity, getting 7 to8 hours of sleep, and occasional smoking have been foundto be associated with a positive self-assessment of health.(AU)
Descriptores: consumo de alcohol
ejercicio físico
concepto de sí mismo
estado de salud
uso de tabaco
estilo de vida
-Perú
estudios transversales
salud del adolescente
Límites: seres humanos
masculino
femenino
adulto joven
Responsable: ES15.1 - BNCS


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Id: -10
Autor: Arauco-Lozada, Tania; Yupanqui-Lorenzo, Daniel E; Ottiniano-Malaga, Tatiana.
Título: Development and Validation of the Binge Eating Disorder Scale (BEDS) / Desarrollo y validación de la escala del trastorno por atracón (BEDS)
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;44(2):61-66, Abr. 2024. tab.
Idioma: en.
doi: 10.12873/442arauco.
Resumen: Objective: Binge Eating Disorder (BED) is one of the most frequent eating disorders presentations. The primary symptom is recurrent episodes of binge eating, characterized by a large amount of food in a short period and a sense of losing control over eating. BED could contribute to the development of obesity and its complications. The study aimed to design and validate a scale to identify risk behaviors for BED.Methods: An instrumental design was used to describe the development and initial validation of the new brief scale, BEDS. Participants were 345 adults who completed the self-report questions and reported BED episodes in the past three months.Results: The BEDS was initially composed of 10 items to ended up with 6 items due to analysis and exploratory factor analysis (EFA). In the analysis process, 3 models were explored within which a unidimensional model with 6 items was maintained. Likewise, reliability was adequate (α = 0.922; ω = 0.924). On the other hand, it was proved that the instrument correctly assesses binge eating behavior when comparing groups, where it was obtained that those who had identified episodes of binge eating in their life maintained higher averages in the test than those who did not present this problem. Similarly, there were more episodes in women than in men, and in those who presented burnout.Conclusion: BEDS demonstrated adequate psychometric properties and is useful for future research.(AU)
Descriptores: psicometría
trastornos alimentarios y de la ingestión de alimentos
obesidad
trastorno de hiperfagia compulsiva
Límites: seres humanos
masculino
Responsable: ES15.1 - BNCS


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Id: -9
Autor: Salma, Baha'a Abu; Thekrallah, Fida; Qatawneh, Ayman; Hasan, Hanan; Shawaqfeh, Samar; Altarawneh, Mohammad.
Título: Effect of Intermittent Fasting on Improve Body Composition and Anthropometric Measurements of Women with Polycystic Ovarian Syndrome / Efecto del ayuno intermitente para mejorar la composición corporal y las medidas antropométricas de mujeres con síndrome de ovario poliquístico
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;44(2):122-129, Abr. 2024. tab.
Idioma: en.
doi: 10.12873/442abu.
Resumen: Introduction: Polycystic ovary syndrome is a metabolicdisorder that affects women of reproductive age and is associated with insulin resistance.Objectives: The study aims to evaluate the effect of intermittent fasting and dietary intervention in improving anthropometric measures and body composition.Material and Methods: An interventional trial was carriedout on eighty-six women between the ages of 19 and 40 with a body mass index of more than 25 kg/m2 were assigned to two intervention groups: the first group (n = 57) followed intermittent fasting plus dietary restriction, and the second group (n = 29) followed dietary restriction without intermittent fasting.Results: The results show that the fasting polycystic ovarian syndrome women experienced a significant (P < 0.05) increase in muscle mass (2.2 ± 2.4) compared to the non-fasting group (0.01 ± 1.5). At the end of the intervention, fasting women with the polycystic ovarian syndrome had significantly (P < 0.05) lost weight (9.2 ± 4.5kg), fat mass % (4.6 ± 3.4), and visceral fat (2.3 ± 2.1 kg), while gaining muscle mass (2.2 ± 2.4 kg). However, non-fasting women with polycystic ovarian syndrome showed significantly reduced body weight (2.4 ± 0.4 kg), fat mass % (1.2 ± 1.1), and visceral fat (0.5 ± 0.7). The results of the linear regression model showed that the highest effect of intermittent fasting was seen in weight, fat-free mass, and muscle mass. Body fat mass changed by 93% under the effect of intermittent fasting.Conclusion: Intermittent fasting may improve health outcomes, reduce body fat, maintain muscle mass, and aidweight loss in women with polycystic ovarian syndrome.Large-scale randomized controlled trials can improve our understanding of intermittent fasting in polycystic ovarian syndrome.(AU)
Descriptores: composición corporal
ayuno
síndrome del ovario poliquístico
antropometría
sobrepeso
Límites: seres humanos
femenino
adulto joven
adulto
persona de mediana edad
Responsable: ES15.1 - BNCS


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Id: -8
Autor: Barros-Osorio, Cristián; Sepúlveda Loyola, Walter; Astudillo, Ignacio; Campos-Aguayo, Jennifer; Valenzuela- Fuenzalida, Juan José; Suziane Probst, Vanessa.
Título: Correlación entre marcadores inflamatorios con función física y composición corporal en adultos mayores de la comunidad: estudio transversal / Correlation between inflammatory markers with physical function and bodycomposition in community older adults: a cross-sectional study
Fuente: Nutr. clín. diet. hosp;44(2):55-60, Abr. 2024. tab.
Idioma: es.
doi: 10.12873/442barros.
Resumen: Introducción: El envejecimiento está relacionado con diversas enfermedades crónicas que causan inflamación sistémica, caracterizada por un aumento en los niveles sanguíneos de interleucina 6 (IL-6) y factor de necrosis tumoral alfa (TNF-α). La función física y la composición corporal podrían estar relacionadas con estos marcadores inflamatorios en adultos mayores.Objetivo: Analizar la correlación entre marcadores inflamatorios sanguíneos, función física y composición corporal en adultos mayores de la comunidad.Metodología: Estudio transversal con 245 adultos mayores (hombres 68±6 años; mujeres: 69%) de la ciudad de Londrina, Brasil. Se analizaron los niveles sanguíneos de IL-6 y TNF-α con citometría de flujo. Para la evaluación física fue considerado el equilibrio estático con la prueba de estación unipodal (PEU), la fuerza de prensión manual (FPM) utilizando un dinamómetro digital y la capacidad aeróbica con la prueba de caminata de seis minutos (PC6M). Para la evaluación de la composición corporal, fueron considerados los siguientes perímetros: cadera, pantorrilla, cuádriceps, bíceps braquial, tríceps braquial y cintura. Se analizó la correlación de las variables inflamatorias con las de función física y composición corporal, utilizando Pearson o Spearman con el software SPSS versión 22.Resultados: Los niveles de IL-6 se correlacionaron con la PEU (r: -0.22; p: 0.002), el perímetro de tríceps (r: 0.16; p: 0.023) y el de cintura (r: 0.34; p: 0.000). Los niveles de TNF-α se correlacionaron con FPM (r: -0.15; p: 0.035), el perímetro de tríceps (r: 1.79; p: 0.012) y el de cintura (r: 0.27; p< 0.001). Conclusión: Los marcadores inflamatorios están relacionados con menor fuerza, equilibrio estático y un aumento en el perímetro de tríceps y cintura en adultos mayores de la comunidad.(AU)

Introduction: Aging is associated with various chronic dis-eases that cause systemic inflammation, characterized by an in-crease in blood levels of interleukin 6 (IL-6) and tumor necrosis factor alpha (TNF-α). Physical function and body compositionmay be related to these inflammatory markers in older adults.Objective: To analyze the correlation between blood in-flammatory markers, physical function and body compositionin community-dwelling older adults.Methodology: A cross-sectional study was carried out with242 community-dwelling older adults (mean age was 68±6years for males and 70±6 years for females; the percentageof men was 36.6% and 69.4% of women) from the city ofLondrina, Brazil. Blood levels of IL-6 and TNF-α were analyzedwith flow cytometry. For the physical evaluation, static balancewas measured with the one-legged stance test (OLS), hand-grip strength (HGS) using a digital dynamometer and aerobiccapacity with the six-minute walk test (6MWT). For the evalu-ation of body composition, the following perimeters were con-sidered: hip, calf, quadriceps, biceps brachii, triceps brachiiand waist. The correlation of inflammatory variables withthose of physical function and body composition was analyzedusing Pearson or Spearman with SPSS version 22 software.Results: IL-6 levels were correlated with OLS (r: -0.22;p:0.002), triceps circumference (r: 0.16; p:0.023) and waist cir-cumference (r: 0.34; p:0.000). TNF-α levels were correlatedwith HGS (r: -0.15; p:0.035), triceps circumference (r: 1.79;p:0.012) and waist circumference (r: 0.27; p < 0.001).Conclusion: Inflammatory biomarkers are related to lowmuscle strength, static balance, and an increase in tricepsand waist circumference.(AU)
Descriptores: composición corporal
equilibrio postural
fuerza muscular
antropometría
inflamación
envejecimiento
-estudios transversales
ciencias de la nutrición
salud del anciano
Límites: seres humanos
masculino
femenino
anciano
Responsable: ES15.1 - BNCS



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